Hledání lilie - projekce filmu a beseda, pondělí 2. 12.

Premiéra filmu a beseda

Dokumentární film Adama Drdy a Viktora Portela, který hledá odpovědi, jakou cestou a jakými peripetiemi prošel český skauting v polistopadové době.

Historie plánského skautského střediska Jasan se začala psát již v roce 1946

Jedním z českých zakladatelů skautingu byl pedagog Antonín Benjamin Svojsík, který vstoupil na skautskou stezku již v roce 1911. Zakladatelem plánského střediska Jasan byl pravděpodobně Ladislav „Waki“ Vaněk, okresní vedoucí, vedoucí plánského střediska a majitel tiskárny v Zámecké ulici, kde se také nacházely prostory pro skautské klubovny. Funkci zástupce vedoucího zastával pan Miroslav „Felix“ Bureš. První zmínka o skautech v Plané se nachází v kronice měšťanské a střední školy, která uvádí, že dne 14. září 1946 byla uspořádána pietní vzpomínka na T. G. Masaryka, při které se ve školní aule shromáždili žáci, z nichž někteří byli ve skautských krojích.

Zpočátku zde byly čtyři chlapecké družiny, později skautské hnutí oslovilo i dívky. Byly tu dvě družiny skautek, které vedla paní Bendlová.

První tábor

První tábor po válce se konal u mlýna v Holoubkově, další dva tábory byly v Bezdružicích. Chlapecký a dívčí oddíl tábořil zvlášť. Skauti sportovali, chodili rybařit, spalo se ve stanech s podsadou, pod dekami. Během roku se pravidelně scházeli v klubovně, lovili Tři orlí pera, chodili na výlety, během nichž poznali celé místní okolí.

Nucená pauza

Únorové události roku 1948 přinesly skautingu nucenou pauzu. Plánští skauti se ale dále tajně scházeli dál. Spíše, než o skauting šlo ale o tramping.

„Skautské jaro“ v Plané

V roce 1968 se skauting opět probudil k životu. S pražským jarem přišlo i „skautské jaro“ a dorazilo i do Plané. Obnovu skautingu v Plané měl v dubnu 1968 na svědomí Felix, který se angažoval už po válce. Ustanovující schůzky se zúčastnilo 38 chlapců, 7 dívek a 10 činovníků a bývalých skautů. Bratr Ladislav „Waki“ Vaněk zastával funkci okresního vedoucího. Zpočátku se skauti scházeli ve škole u kostela, poté byly klubovny v budově naproti zámku. Nějaký čas byla klubovna v budově čp. 56, kde nyní sídlí knihovna. Junáci dokonce usilovali o Červený mlýn či domeček u rozhledny na Bohušově vrchu. Na tři roky měli skauti od Československých státních lesů pronajatou chatu u Kyjova. Ta se kromě zimních měsíců stala centrem skautského dění.

Pokřik plánské družiny Tygrů: „V džungli ticho, tygr vstává, příležitost k tomu má, na okolí pozor dává, příroda mu pomáhá. Hip hip hurá.“ Kromě družiny Tygrů byla i družina Sokolů, Sov a oddíl Vlčat.

Další nucená pauza

Na pár let se opět plánští mohli scházet v duchu „svornost, rovnost, bratrství“ a „sloužit nejvyšší pravdě a lásce, věrně v každé době, plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské“. Konec tomu učinil v roce 1970 tehdejší totalitní režim, kdy majetek v hodnotě 20 000 Kčs musel Junák předat místní organizaci SSM.

Díky Felixi

Jednou skaut, navždy skaut. Heslo, které se dokonale hodilo na bratra Felixe – Jaromíra Bureše. V Plané skautoval po roce 1945, stál u obnovení plánského střediska v roce 1968, nevzdal se a chopil se obnovení i v roce 1989.

Od roku 1989 se mohli skauti a skautky v Plané opět scházet, tábořit. Učit se morálním zásadám, vnitřním hodnotám, občanským postojům, vytvářet si vztah k přírodě, samostatnosti a manuální zručnosti.

Důležitými osobami v porevolučním skautingu v Plané byli kromě bratra Felixe i manželé Pospíšilovi, paní Janovcová, Švejdová, Ševčíková, Kalašová a pánové Novotný, Císař, Navrátil, Havrilla, Ševčík, Karásek, Polánek a mnoho dalších.

Jako jasan buďme rovni

V práci, činech všichni svorni!

Stovky dětí i dospělých v Plané prošli skautingem, prožili neuvěřitelné chvíle, našli přátelství na celý život. Vyzýváme všechny skauty a skautky, bývalé i současné, ale i přátele a sympatizanty tohoto hnutí, přijďte s námi oslavit 30 let svobodného skautingu v Čechách do prostor KINANEKINA. Přijďte se potkat, popovídat si, zavzpomínat si se „starými“ přáteli.

Délka akce: 180 minut
Rok výroby: 2019
Datum lokální premiéry: 2. prosinec 2019
Datum světové premiéry: 2. prosinec 2019

Galerie

Informace o akci a jejím konání