110 let rozhledny v Plané, ve čtvrtek 19. 9. od 15:00

110 let rozhledny v Plané, ve čtvrtek 19. 9. od 15:00

K příležitosti krásných 110 let rozhledny na Bohušově vrchu v Plané máme pro děti a jejich dospěláky ve čtvrtek 19. září od 15:00 do 18:00 hodin připravený pestrý program.

Pro všechny, kteří k rozhledně na Bohušově vrchu půjdou z parku v Plzeňské ulici bude připravena hravá stezka. Maličké děti budou po cestě na vrchol hledat zvířátka ukrytá na trase. Pro větší děti, ale i dospělé bude zábavná cesta spojena s tím, co všechno při výšlapu nahoru uslyší nebo uvidí. Přímo u rozhledny bude probíhat dílna tvoření z přírodních materiálů, stavění dřevěných rozhleden a dovednostní hry pro děti. Bude zde stánek s občerstvením a připraven bude i malý oheň. Ti, kteří si přinesou buřtík či klobásu, si je budou moci opéct. Neváhejte a přijďte s námi oslavit krásné kulaté výročí této významné plánské dominanty, či si jen dát něco dobrého a popovídat si s přáteli.

Bohušův vrch

Pověst praví, že již v 9. století byla na úpatí vrchu postavena tvrz rytířem Bohušem. Ovšem, jestli na vrchu stávala tvrz či dokonce hrad, není doložené. Jisté je, že v období pozdního středověku na vrcholu stávala šibenice, kterou v roce 1615 někdo ukradl, dokonce i s oběšencem. Později byla na jejím místě postavena nová. Vrch byl také proto nazýván Šibeniční.

Rozhledna na Bohušově vrchu

Mnohem veselejší historie se začala psát roku 1908, kdy místní Ozeleňovací a okrašlovací spolek dal podnět ke zřízení rozhledny. Ta byla dokončena a otevřena pro veřejnost o rok později. V té době se jednalo o holý kopec, a tak zde v roce 1911 Ozeleňovací a okrašlovací spolek vysázel třešňový sad. Vedle rozhledny byl postaven malý hostinec, který byl plánskými občany hojně navštěvovaný jak o svátcích, tak o nedělích. Dodnes je na rozhledně patrné, kde přiléhala jeho budova.

Velké devastaci podlehla rozhledna po 2. sv. válce. Hostinec i malý domek stávající u rozhledny byly zbořeny, rozhledna uzavřena. Od konce 60. let byla rozhledna využívána jako televizní retranslační stanice. Od roku 1988 stále více a více pustla. Až k jejímu 90. výročí v roce 1999 začal Městský úřad v Plané rozhlednu i její okolí upravovat. V roce 2018 byl dokončen projekt „Zpřístupnění lokality Bohušův vrch v Plané“. Díky tomu se Bohušův vrch s rozhlednou stal opět jedním z nejnavštěvovanějších míst v Plané.

Mgr. Petra Tomášková,

vedoucí Odboru kultury Města Planá

Kontakt: 728 488 038,

kultura@muplana.cz

Zdroje:

Zdeněk Procházka, Plánsko a Tachovsko, Historicko-turistický průvodce č. 17

Plánský měsíčník 11/1999, Rozhledna na Bohušově vrchu, A. Prachová

Průvodce lokalitou Bohušův vrch

Délka akce: 180 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání