Vernisáž výstavy na téma Falešné hranice - akce „Kámen“ 4. 4. v 18.00

Program vernisáže za účasti Václavy Jandečkové je doplněn o přednášku, speciální projekci se scénickou hudbou, unikátní animovaný film i diskuzi s oběťmi nebo jejich pozůstalými.

Společnost pro výzkum zločinů komunismu z. s. připravila výstavu na téma komunistických zločinů typu akce „Kámen“.

Původcem těchto stále ještě málo známých a kdysi přísně utajovaných akcí byla Státní bezpečnost, která tyto nezákonnosti páchala v Československu už krátce po únorovém převratu. Na základě celospolečenského významu výstava získala záštity od Ministerstva kultury České republiky, Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, v. v. i. a Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Výsledky výzkumu paní Jandečkové prokázaly, že během čtyř let rané doby komunismu se přísně utajovaná metoda „Kámen“ pro své rozšíření, rozmanitost účelu použití a různě tragické důsledky proměnila ze systémového opatření policejního aparátu v ostudný fenomén našich dějin. Aktéři zločinů akce „Kámen“ přitom zůstali nepotrestáni!

Společnost pro výzkum zločinů komunismu z. s. nyní představuje historicky cenné dílo, které mapuje tuto činnost Státní bezpečnosti z přelomu 40. a 50. let 20. století. Vychází z příběhů publikovaných v knihách KÁMEN (Nakladatelství Českého lesa 2013) a FALEŠNÉ HRANICE (Argo 2018), autorka v nich na mnoha osobitých příkladech popisuje příběhy účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa. Záměrem spolku je přiblížit rafinovanost, která se v chápání státně bezpečnostní práce stávala samozřejmostí. Navzdory faktu, že se jednalo o nejutajovanější represivní akce komunistického režimu, odhaluje nové oběti i pachatele, nastiňuje vývoj akce „Kámen“ v čase i prostoru, dokládá škálu důvodů pro její využití. Unikátní archivní materiály jsou konfrontovány s pozdějšími výpověďmi svědků, postupy tajné policie tak představujeme v novém světle.

Výstava vznikla za podpory Plzeňského kraje, města Kdyně, městysu Všeruby, obce Tři Sekery a soukromých dárců.

Délka akce: 120 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání